A Dynamic Project By Technowood

24 September 2020

Technowood create bold, oversized timber structures.

Technowood completed works to a private villa in Qatar, incorporating dynamic design features to act as solar shading solutions. The property uses a neutral colour palette to seamlessly blend with its surroundings, incorporating timber both eternally and internally for a coherent feel.

Due to the bespoke nature of the project, demanding structures were part of the brief. Technowood enhanced the angular structure by providing cladding to the building façade, solid forms both internally and externally and huge cantilevered structures.

Cladding from Technowood is used on every side of the building, presenting consistent façade designs from every angle. Surrounding the entire property Technowood constructed a bespoke fence solution, each panel angled to offer privacy whilst allowing vision and light through from certain angles.

The beauty of using Technowood as a building material is the ability to manufacture lightweight, reduced timber solutions. Unsupported beams of this natural material can span up to 12 metres, made possible by only using 2% in comparison to solid timber of the same scale.

A wooden clad pergola forms the car parking space for the owners, providing designated spaces, a continuous design from the house and shading for parked cars. The bespoke nature of the freestanding pergola meant the design followed an asymmetric design with large, overhanging wooden panes.

There are multiple outdoor living spaces surrounding the villa, each one incorporates a pergola system to offer dappled shade and a minimal design. Both freestanding and fixed pergola systems are used, depending on the location and surrounding environment of each system.

A cantilevered structure creates a striking entryway, incorporating oversized cladding as a design feature to provide continuation from the fence design. The use of cladding enhances the minimally framed glazing and functionality by providing shading to the internal spaces.

Inside the property, the natural colour scheme continues. The indoor swimming pool area sits underneath a large, wood themed structure on the ceiling. The structure forms a large square pattern, with integrated lighting in the slats to follow a minimalistic design. By day this allows a hue amount of natural light to flow through the space.

Each of the ground floor windows has oversized wooden slats to form cladding on the outside, again offering privacy whilst still allowing the natural light to shine through.

There are many bespoke elements manufactured by Technowood to fulfil the demanding requirements of this project, each one resulting in unique designs perfectly suited to the environment. Get in touch today to book your visit to the showroom, where you can meet and talk to the experts at Technowood. 



Follow us


Contact

To find out about how we process your data, please read our privacy policy.

Send